Søg på produkter, løsninger, mm.

Fremtidens moderne parkeringsteknologi


Af Andreas Excalibur Bygbjerg, Licitationen onsdag 29. januar 2020

Udviklingen inden for parkeringsverdenen er til at få øje på. Moderne teknologi skubber hele tiden grænserne for, hvor effektivt, smart og brugervenligt parkering kan gøres, og ATKI A/S er en af Danmarks førende virksomheder på området.

ANPR kamera betalingsautomat.jpg (450 KB)


Den rivende udvikling inden for parkeringsløsninger betyder, at tiden med traditionelle bomsystemer, parkeringssøgende billister og mekaniske møntautomater måske snart er forbi.
  

 

Ny teknologi tilgodeser alle parter
Parkeringshenvisninger og skilteteknologi har eksisteret længe, men måden, hvorpå ledige pladser detekteres og dataene formidles, har ændret sig utroligt meget de seneste par år.
– Tidligere installerede man vejspoler i asfalten ved ind- og udkørsler af parkeringsområderne, men i dag er man gået over til smarte sensorer, som kan detektere nøjagtig, hvor pladserne er, så man på forskellig vis kan guide billisten i den rigtige retning, for eksempel via skilte ved indkørslen og farvede lamper i loftet, fortæller Thomas Holm, parkeringsansvarlig hos ATKI A/S.

– Man er også begyndt at udsluse de traditionelle bomsystemer og anvende såkaldt free flowparkering, hvilket vi også tilbyder i ATKI. Det er en kamerabaseret og billetløs parkeringsløsning, hvor nummerpladen automatisk scannes og registreres via et ANPR-system, så de administrative opgaver minimeres, og parkanten kun betaler for den reelle parkeringstid, supplerer han.

 

Toneangivende i udviklingen
Det er især de teknologiske fremskridt inden for kameraer, der har revolutioneret parkeringsverdenen. En udvikling, som ATKI er med til at præge med moderne, intelligente og GDPR-venlige parkeringssystemer:
– Kamerabaseret enkeltpladsdetektering er noget, som bliver anvendt i stor stil for tiden. Tidligere var man nødt til at støbe en magnetisk sensor i hver enkelt bås, men i dag er det muligt at bruge bare ét kamera med kunstig intelligens til at detektere helt op til 100 pladser afhængig af forholdene, hvilket gør det hele nemmere. Det er et indsatsområde, som vi beskæftiger os meget med i ATKI, og vi har blandt andet udviklet egne kamerabaserede detektionssystemer, fortæller Thomas Holm og fortsætter:– De fleste systemer fungerer således, at de sender billedmateriale med bilens nummerplader til en online server, hvorefter dataene behandles. Vi gør det dog på en måde, hvor bearbejdningen af billeder sker på stedet, så ingen personfølsomme data sendes videre eller gemmes af systemet. Det har især betydning for vores kommunale kunder, der har stort fokus på GDPR, udtaler han til slut.

Enkeltpladsdetektering har desuden den fordel, at det fjerner behovet for løbende kalibrering i modsætning til traditionelle systemer, der opbygger fejl over tid.


Find artiklen i pdf her

 

Flowbird WayToPark - Copy.jpg (207 KB)